Gardijan predviđa: Srbija druga na Evrosongu

09:08

„Lane moje“ među 10 najboljih svih vremena, smatraju u Gradijanu - kriterijum: pesme koje su "preživele" festival i ostale popularne

Britanski Gardijan objavio je predviđanje ishoda finalnog takmičenja za Pesmu Evrovizije 2015. po kojem će pobediti predstavnik Jermenije, a drugo mesto će zauzeti predstavnica Srbije. Istovremeno, Gardijan je napravio listu 10 najboljih pesama od početka ovog takmičenja, krajem 50ih prošlog veka, na kojoj je „Lane“ Željka Joksimovića zauzelo osmo mesto (prvi je Domeniko Modunjo sa popularnom „Volare“, četvrta je ABBA sa pesmom „Vaterlo“, a poslednji prošlogodišnji pobednik Končita Vurst).

Uz opasku da će gledaoci verovatno videti neobične performanse, da će se posle festivala svi žaliti zbog „regionalnog“ ili „blokovskog“ glasanja, Gardijan ipak predviđa ko će naslediti prošlogodišnjeg pobednika, Končite Vurst iz Austrije.


Oni su razvili poseban model baziran na matematičkim proračunima. „Naš model nije baziran na kvalitetu pesama, već na prosečnom broju glasova koje su pojedine zemlje primile tokom poslednjih 12 godina, uz korektivne faktore koji se odnose na dnevnu geopolitiku, aktuelne muzičke trendove, prethodne nastupe pojedinih zemalja“, piše Gardijan, čije predviđanje je radio svetski poznat tim ove kuće za data journalisam.


„Da li ste sumnjičavi spram našeg pristupa? Godine 2011. pobedio je Azerbejdžan koji je bio među naših „top tri“, a 2013. predvideli smo uspeh ove zemlje koja je bila druga. Proveli smo dve godine razrađujući naš model i nadamo se da smo ga unapredili“.


Zemlja                        Pesma            Plasman na osnovu modela          Predviđen plasman
Jermenija                   Face The Shadow               3                                              1
Srbija                         Beauty Never Lies              2                                              2
Švedska                     Heroes                                 7                                              3
Azerbejdžan              Hour Of The Wolf               1                                              4
Grčka                         One Last Breath                  4                                              5
Rusija                        A Million Voices                 5                                              6
Mađarska                  Wars For Nothing                11                                            7
Belgija                       Rhythm Inside                     8                                              8
Gruzija                      Warrior                                10                                             9
Norveška                   A Monster Like Me             9                                              10


U tekstu „The Eurovision Song Contest: 10 of the best“ Gardijan je napravio listu najboljih pesama na ovom festivalu svih vremena, a „Lane moje“ Željka Joksimovića našla se na osmom mestu. Tekst je ilustrovan sa tri video klipa nastupa, a uz onaj za pesmu „Volare“, kao i predstavnicu Luksemburga 1967, tu je i „Lane moje“.

Jedan od faktora za izbor pesama koje su na ovoj listi jeste i njihov životni vek, odnosno koliko su bile slušane i posle završetka Evrosonga na kojem su predstavljale svoje zemlje (većina pesama sa ovog festivala ubrzo padne u zaborav).




U komentaru za nastup Željka Joksimovića, koji je 2004. kao predstavnik Srbije i Crne Gore osvojio drugo mesto, Gardijan kaže da je i pored manira s početka 21. veka da istočnoevropske zemlje međusobno razmenjuju glasove, za šta su optuživane i države nastale od nekadašnje Jugoslavije, kaže se da je Joksimović sam komponovao pesmu koja je „enormno puna atmosferom etno balada zbog čega je dobila mnoštvo glasova iz svih krajeva Evrope“.

You Might Also Like

0 коментара