Paviljon "Srbija" na GSM kongresu u Barseloni: Domaće znanje za svet

13:04


Međunarodni GSM kongres od 11. do 14. februara okupio je u Barseloni operatere mobilne telefonije, kao i proizvođače opreme iz celog sveta. Na najznačajnijoj godišnjoj smotri iz ove oblasti dominirala su rešenja koja se odnose na telefoniju treće generacije, a naročito na mobilni pristup Internetu. Uzbuđenja tek predstoje, poruka je učesnika kongresa, ali i utisak većine posetilaca.

Na ovoj velikoj manifestaciji bili su prisutni operateri mobilne telefonije koji deluju u Srbiji. Telenor i Mobilkom Austrija predstavili su se na korporativnom, globalnom nivou, dok je Mobilna telefonija Srbije organizovala zaseban Paviljon „Srbija”. MTS je akcenat svoje prezentacije stavio na dostignuća postignuta u našoj zemlji, kao i u Crnoj Gori, gde njegov operater MTEL posluje od sredine prošle godine.

Mobilna telefonija je privukla pažnju učesnika kongresa projektom uspostavljanja mreže trećeg operatera u Crnoj Gori za samo 77 dana, te činjenicom da je za tri meseca od početka rada dosegnuto više od 20 odsto tržišnog udela. Vladimir Lučić, direktor Mobilne telefonije Srbije rekao je da je MTEL sredinom februara držao 26 odsto crnogorskog tržišta. U ovoj kompaniji imaju za cilj da zauzmu trećinu udela u Crnoj Gori.

Lučić je kazao da je rezultat postignut sa MTEL-om bez premca u svetu, uz naglasak da je to realizovano angažovanjem sopstvenih stručnih i materijalnih resursa. Direktor MTS-a je ocenio kako ova kompanija, posle uspešnog pokretanja trećeg operatera mobilne telefonije i osvajanja značajnog udela na tržištu u Crnoj Gori, ima ambiciju da stečeno iskustvo i znanje ponudi na globalnom nivou.

MTS se u Barseloni predstavio sa još nekoliko inovacija. Prezentiran je vap-portal „Mondo” koji dnevno posećuje više od 200.000 korisnika i za koji u MTS-u tvrde da je jedan od najboljih u svetu. Posetioci kongresa u Barseloni upoznali su se i sa servisom „SMS Xuboks” koji omogućava gostima ugostiteljskih objekata da SMS-porukom naruče muzičku numeru koju žele da čuju.

Predstavljena je i usluga „Beba dolazi”, kojom se od 1. februara prošle godine trudnice obaveštavaju o svim fazama trudnoće, uz slanje 180 besplatnih SMS-poruka. Lučić je u Barseloni najavio planove MTS-a za tekuću godinu, među kojima je širokopojasni mobilni Internet, uvođenje u svetu popularne usluge „blekberi”, kao i novih servisa zasnovanih na mobilnoj telefoniji treće generacije.


Dnevnik, februar 2008.

You Might Also Like

0 коментара