Srebreno jezero: I Srbija ima more

19:41

Evropu čini više od 50 država, među kojima preovlađuju one sa izlazom na more. U tom smislu, Srbija je u manjini sa još petnaestak zemalja. Ili, možda nije tako? Iz Velikog Gradišta na obali Dunava poručuju da i mi imamo more, i to ne plavo, već - srebrno. Kada to kažu oni misle na glavnu turističku atrakciju severoistočne Srbije i pravi dragulj pored najduže evropske reke - na Srebrno jezero.


„Srebrnac” je nastao sedamdesetih godina prošlog veka, pregrađivanjem Kisiljevačkog rukavca Dunava (ime nosio po obližnjem selu), u sklopu izgradnje Đerdapskog jezera. Rukavac je pregrađen uzvodno kod sela Zatonja na zapadu i nizvodno kod turističkog naselja Beli bagrem na istoku, tri kilometra od Velikog Gradišta. Tako je stvoreno jezero dugo 14 kilometara, široko između 250 i 300 metara. Prosečna dubina vode je sedam metara.
„Legenda” kaže da je pilot helikoptera, nadlećući novoizgrađeno jezero, bio zaslepljen srebrnkastim svetlucanjem iz vode. Svetlosni odraz su stvarale ribe, kojima jezero obiluje i danas. Anonimni letač je odabrao ime, a meštani su ga brzo prihvatili. U potonje tri decenije, lepota Srebrnog jezera se raščula, zbog čega su do njegovih obala stigle desetine hiljada posetilaca iz cele Srbije.
Sezona na „Srebrncu” kreće s prvomajskim urankom, špic dolazi uz školski raspust, a gosti se smenjuju sve do kraja septembra. Već početkom proleća temperatura vode se penje iznad 20 stepeni Celzijusovih, a kada je najtoplije doseže i do 28. podeoka. Vodostaj u jezeru je ispod nivoa Dunava, što reguliše crpna pumpa, a čistoću vode obezbeđuju prirodni filteri - peščane dine koje su deo Ramsko-golubačke peščare, inače duge 70 kilometara.
Turisti smeštaj traže u hotelu visoke B katgorije „Srebrno jezero” sa depadansom „Konak”, te u nekoliko motela i pansiona. Posetici odsedaju i u kampu „Beli bagrem” koji je, definitivno, najveći parking kamp-kućica u Srbiji. Te kuće na točkovima formiraju prave ulice, sve sa „kućnim” brojevima. Kamp, ali i celo izletište pored njega, dobili su ime po drvetu koje preovlađuje na samom kraju jezera.
Pored hotela i kampa nalazi se uređena plaža sa velikim toboganom. Moguć je najam pedalina (ovih dana 400 dinara za jedan sat), kanua i daski za jedrenje. Pored plaže smešteno je nekoliko taverni iz kojih se pruža lep pogled preko jezera. Cene su umerene (kafa 50 dinara, sok 70, instant-kafa sa mlekom 90 dinara). Već početkom maja na šetalište između plaže i taverni izlaze prodavci sladoleda, kokica, ali i suvenira, te svakojakih džidža-bidža.  
I dok se „masovni” turizam odvija na samom kraju jezera, ovovremeni Robinzoni su skloniji manje posećenim lokacijama, gde na miru mogu da uživaju. Na nekadašnjem ostrvu, a danas uz levu obalu „Srebrnca” nalazi se selo Ostrovo. Ono je smešteno nasuprot turističkom naselju. Uz desnu obalu, od sela Zatonje do Kisiljeva, niklo je vikend-naselje Kalinovac. Tamo se može naći relativno kvalitetan smeštaj.
Jezero pruža odlične uslove za pecanje i sportove na vodi. U dubinama „Srbrenca” obitavaju razne vrste riba, između ostalih šaran, štuka, som, amur, tolstolobik, smuđ. Godine 1994. tamo je ulovljen šaran-kapitalac težak 44 kilograma, a osamdesetih som od preko 80 kilograma i 12-kilogramska štuka. Kad je reč o sportu, na jezeru su organizovana takmičenja u veslanju, skijanju na vodi, a domaći sportisti se često pripremaju za međunarodne nastupe.
Sve u svemu, Srebrno jezero nudi pristojne uslove za odmor i sport. Naročito je privčalno Beograđanima, koji posle 129 kilometara, odnosno sat i po putovanja, tamo pronalaze oazu mira i priliku za predah od brzog velegradskog života. Zbog toga do ovog odmarališta, koje je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka uglavnom privlačilo turiste „plićeg” džepa, sve češće dolaze skupocene limuzine.

Bankar, jun 2007.

ŠTA SVE TREBA VIDETI
Jedno putovanje, mnogo mogućnosti

Poseta Srebrnom jezeru, logično, podrazumeva odlazak do Velikog Gradišta, koje se nalazi nizvodno 3,5 kilometara. Ovih dana Gradištani uređuju kej, koji spaja grad i jezero, a istovremeno je šetalište i drum za vozila. Širina Dunava, koji malo uzvodnije postaje granica razdvajanja Srbije i Rumunije (kod sela Ram), daje pravi primorski „šmek”. Lepom utisku doprinose sveže ofarbane klupe i stilizovani stubovi javne rasvete, nedavno postavljeni.
Veliko Gradište je zanimljiv gradić. Uz sam kej je lep park, guste krošnje prave debelu hladovinu. Tamo je i uređeno igralište za decu. Ugostitelji nude predah u nekoliko dopadljivo sređenih kafea i restorana, gde služe odlično pripremljenu ribu. U Gradištu se nalazi obnovljena crkva iz 19. veka, poznata po ikonostasu iz 1832. godine, Galerija „Milan Besarabić”, kao i likovna galerija, te muzeološko odeljenje pri Biblioteci „Vuk Karadžić”.
U okolini je nekoliko prirodnih lepota, kao i atraktivnih istorijskih lokaliteta. Najpre pomenimo zlatonosnu reku Pek, koja se u blizini Velikog Gradišta uliva u Dunav. Na svom putu kroz zlatom i srebrom bogate planine nosi pravo bogastvo, koje vekovima presreću profesionalni tragači za dragocenim metalima. Nizvodno od grada ukazuju se spektakularni prizori Đerdapske klisure.
Treba obići i Ramsku tvrđavu, koju je zajedno sa saraj-karavanom sagradio turski sultan Bajazit II 1483. godine na ostacima antičkih i vizantijskih temelja. U blizini su i ruševine rimskog vojnog logora Lederata, jednog od najvećih auksilijarnih kastela na ovom delu dunavskog limesa, podignutom krajem prvog veka. Golubački grad potiče iz 13. veka, a svakako bi trebalo videti i manastire Nimnik i Tumane.
Do Srebrnog jezera i Velikog Gradišta iz pravca Beograda se stiže Đerdapskom magistralom koja je, za srpske prilike, u dobrom stanju. Usput se može svratiti do Smedereva i Požarevca pored kojih se prolazi. Lep predah čeka u Ljubičevu, nadomak Požarevcam, gde se nalazi poznata ergela konja. Takođe nadomak Požarevca (12 kilometara) je i Viminacijum, rimsko utvrđenje i grad iz prvog veka, koji privlači sve više turista.

POGLED U BUDUĆNOST
„Silver lake city”

Mada je Srebrno jezero definitivno vredno pažnje, u turističkom smislu i dalje je reč o slabo razvijenom i iskorišćenom potencijalu. Od 28 kilometara obale (dva puta po 14 km) uređena plaža je duga svega nekoliko stotina metara. Iako ga krasi visoka B kategorija, hotel „Srebrno jezero” ne deluje kao da je baš u najboljoj kondiciji. U jezeru ima dosta mulja, pošto ono godinama nije čišćeno, riblji fond je proređen.
Ipak, stvari bi mogle da se promene, i to veoma brzo. U okviru Nacionalnog investicionog plana predviđena su sredstva od 1,3 miliona evra za čišćenje jezera. Priča se o sistematskom i kontinuiranom poribljavanju. U najavi je izgradnji novih smeštajnih kapaciteta, te sadržaja koji će obogatiti vanpansionsku potrošnju, kako oko jezera, tako i u Velikom Gradištu.
Najvredniji pažnje je projekat „Silver lake city”, vredan 50 miliona evra, iza kojeg stoji kompanija „Silver Lake Investment” iz Beograda. Na površini od 320 hektara treba da nikne turističko-kongresni i sportsko-rekreativni centar, koji će činiti hoteli visokih kategorija (četiri i pet zvezdica), sa naglaskom na sadržaje vezane za kongresni turizam, te profesionalni sportski tereni (između ostalog i igralište za golf sa 18 rupa na 130 hektara).
U ovom kompleksu biće mesta i za zonu sa javnim i uslužnim funkcijama na samoj obali jezera, šetalište, ribnjake, akva park. Lepotom će se isticati velika marina, koja će biti smeštena između donje brane Srebrnog jezera i otvorenog Dunava. Projekat će se realizovati etapno, a ove godine se krenulo sa izgradnjom ugostiteljsko-uslužnih objekata na obali jezera, sportskih terena, te sa prvom fazom radova u budućoj marini.
Prošlog meseca je završen veliki međunarodni konkurs za projektovanje konačnog izgleda kompleksa. Recimo i to da je za ovaj poduhvat vezano i sklapanje prvog privatno-javnog partnerstva u Srbiji između investitora i predstavnika lokalne samouprave. Da se ozbiljno računa na realizaciju projekta, koji će biti privredna okosnica celog kraja, govori i podatak kako je planirano otvaranje Više turističke škole u Velikom Gradištu.
Projekat „Silver Lake City” je za 2006. godinu dobio statuetu kapetana Miše Anastasijevića, nagradu koja se od pre sedam godina dodeljuje za inovativnost i poslovnost u Srbiji.  Kada zamišljeno bude ostvareno, Srebrno jezero će definitivno postati jedno od nekoliko najznačajnijih turističkih odredišta u našoj zemlji, sa epitetom top-destinacije koji je sada rezervisan za Kopaonik, Zlatibor ili Palić.


You Might Also Like

0 коментара