Čedomir Jovanović: Protiv Koštunice i na sudu asko treba

11:07


Čedomir Jovanović, lider nekaadašnjeg DOS-a i svojevremeno potpredsednik Vlade Srbije, jedan je od tridesetak potpisnika proglasa „Za novu političku akciju” kojim je juče na javnom čitanju u beogradskom Medija centru osuđena aktuelna vlast, vojska, crkva i finansijska elita. Ovih dana Sudsko veće Petog Opštinskog suda u Beogradu odbacilo je optužnicu protiv Jovanovića zbog njegovih veza sa pripadnicima takozvanog „zemunskog klana”, pa je ceo proces vraćen na početak. Prošle nedelje bio je najgalsniji u zahtevu za puštanje Vladana Batića iz zatvora. Njegova stranka je nedavno imala zapžen debi na izborima u Kuli, a uz sve to danas je i peta godišnjica od oktobarskih događaja 2000.

- Kao ni sada, tako ni onda nisam imao dileme u kakvom društvu živimo. Na žalost, 5. oktobar 2000. je pet godina iza nas i više nego ikad možemo konstovati da nije dovoljno jednom u životu biti demokrata, da nije dovoljno jednom hrabro reći ne svemu što ugrožava život, da nije dovoljno jednom biti odlučan. To mora postati vrlina u ovom društvu ako želimo da živimo pristojnim životom i ako mislimo da nam je mesto u porodici evropskih naroda.. Mi se za to borimo, a oni mogu da pišu svoje optužnice, mogu da ih objavljuju u svojim mafijaškim novinama i da zloupotrebljavaju institucije u obračunima protiv nas..

Pred Petim opštinskim ipak je pala optužnica, bar za sada. Kako na to gledate?

- Svi postupci koji se pokreću protiv mene i drugih koji žestoko kritikuju stanje u društvu, politički su motivisani. Ono što se desilo u Petom opštiskom sudu pokazuje u kojoj meri se zloupotrebljavaju državne institucije za obračun sa nama. Primer Vladana Batića je dovoljno jasan, kao i pritisci na Natašu Mićić. U mom slučaju, sudsko veće je odbacilo optužnicu jer je smatralo da je neosnovana.. U njoj nije bilo ni jednog dokaza, niti je reč o delu zbog kojeg se ide na optuženičku klupu. Međutim, ako bude novih optužnica, spreman sam u svakom trenutku da se odazovem pozivu bilo kog suda i da odgovaram za ono što sam radio.

Mislite da su optužnice protiv vas, Batića i Mićićeve motivisane istim ciljevima?

- Apsolutno. Ja to ne bih samo sveo na Vladana Batića, Natašu Mićić i mene. To je opšte mesto političkog života u Srbiji. Institucije su zloupotrebljavanje i u obračunu s ljudima koji su sprovodili našu politiku, bez obzira da li se radi o tužiocima, sudijama, ljudima iz policije. Da potsetim na Milana Obradovića koji je tri meseca sedeo u zatvoru samo zbog toga što u našem društvu nije bilo demokratskog potencijala da se na tako nešto reaguje, da se takav odnos prema generalu srpske policije osudi.

Batića su, međutim, ekspresno pustili.

- I Vladan Batić bi još bio u ćeliji da nije bilo naše konferencije za novinare u četvrtak i spremnosti da glasno reagujemo. Ipak, danas se ne postavlja pitanje odgovornosti ljudi koji su uhapsili Vladana Batića, ne postavlja se pitanje odgovornosti ni onih koji su dve godine kriminalizovali Zorana Đinđića i tako rušili evropsku šansu koja je stajala pred nama i koju nismo iskoristili. Ako pokušavate da osudite ubice predsednika vlade, onda će u sudu biti suđeno vama i ubijenom premijeru, a ne izvršiocima i njihovim pokroviteljima.

Kada kritikujete aktuelnu vlast, neizostavno se usmerite na stanje u pravosuđu.

- Zoran Stojković je postao ministar pravde da bi sprovodio političke naloge Vojislava Koštunice. Ali, nije on sam u toj priči. Kada se analizira aktuelni kabinet, zaista se vidi da se na ključnim mestima nalaze najnesposobniji. Ako ste najgori sudija onda kod Koštunice možete biti ministar pravde. Ako ste osuđivani zbog kriminala, onda u njegovoj vladi možete biti ministar policije. Ako ste hapšteni u „Sablji” zbog veze sa organizovanim kriminalom i sumnje da ste izvršili podstrekivanje atentatora koji su ubili Zorana Đinđića, onda ćete biti direktor Bezbednosno informativne agencije.

U vašim rečima se oseća ista ona žar s kojom ste rušili Miloševića. Nastavljate?

 - Nastaviću svoju političku borbu. Spreman sam da je vodim i u sudnici ako to bude potrebno. U ovom trenutku mi je najvažnije da svoju energiju usmerim ka politici i da pokušam da iskoračim iz kriminalnog miljea u koji me politika Vojislava Koštunice drži već godinama. Oni, kada nemaju argumente za kritiku nečijeg rada, pokušavaju da ga diskredituju kao ličnost. To pravilo je primenjeno u borbi Koštunice protiv Đinđića i ono se pokazalo veoma efikasno, pa zato rade tako i sada. To me, međutim, preterano ne uzbuđuje i stoga ću nastaviti da se borim za izgradnju pravednijeg društva u Srbiji.


Dnevnik, oktobar 2005.

You Might Also Like

0 коментара