Beogradski "Plovput" štiti svoju imovinu: Nauka pomrsila račune srpskom bezobrazluku

13:18


Kad padne mrak na obale velikih reka u Srbiji, po njima se razmile neke čudne prilike. To nisu zaljubljeni parovi u potrazi za mestom koje je dostojno njihove romanse, nisu ni pecaroši, barem ne oni koji love pošteno i s dozvolom. To su drski lopovi koji zarad sitnog ćara drugima prave veliku štetu i ugrožavaju tuđe živote.


Čelnici beogradskog „Plovputa”, preduzeća koje održava plovne puteve na našem delu Dunava, kao i na Savi i Tisi, decenijama muku muče sa ljudima čiji je moral jednostavan: „Bilo tuđe, sad je moje”. Ti i takvi sa reka i rečnih obala odnose sve što se poneti može.

„Plovput”, između ostalog, ima zadatak da obeležava pomenute vodotokove suvozemnim znakovima i bovama kako bi plovidba bila bezbedna. Da bi se ti znakovi videli i noću, na njih su stavljane svetiljke. One su se napajale akumulatorima, pošto do većine obeleženih mesta ne dolazi struja. Reč je o oko 1.000 kilometara tokova.

Da bi obezbedili svetlo u svojim vikendicama, do kojih takođe ne dopire električna mreža, vikendaši često posegnu za akumulatorima „Plovputa”. To rade i oni koji časte po seoskim kafanama kada akumulatore odnesu na otpade i tamo dobiju nešto novca. Ima i onih koji zamene ispražnjene akumulatore napunjenim.

U „Plovputu” su izračunali da je ova firma samo prošle godine pretrpela štetu od osam miliona dinara ili 100.000 evra zbog krađe akumulatora. Plovni put mora biti obeležen jer je to obaveza naše zemlje po međunarodnim konvencijama o rečnom saobraćaju, koje ne poznaju i ne priznaju ovaj vid modernog piratsva.

Zato svako upražnjeno mesto mora biti popunjeno novim akumulatorom koji je laka meta lopova. I tako stalno u krug: jedan odnet, drugi donet, i on odnet. Kontrolori saobraćaja i bezbednosti plovnih puteva pretvorili su se u obične menjače akumulatora, što diktiraju prilike na našim rekama.

Kanadski mališa

Da bi sačuvao svoja sredstva, ali i očuvao bezbednost plovidbe „Plovput” je krenuo u smeru koji obećava rešenje. Izgleda da ono što prethodnih decenija u Srbiji nije mogla policija i apeli, postići će nauka. Savremeno rešenje iz inostranstva protiv ovdašnjeg bezobrazluka.

Kanadska firma „Karmanah” proizvela je jeftine svetiljke koje se napajaju sunčevom energijom, čak i kad je oblačno, bez obzira na godišnje doba, što omogućava da svetle. Tokom desetogodišnjeg istraživanja dobijen je uređaj kome je tokom dana potrebno da se puni samo sat i po da bi svetleleo celu noć. Nema više akumulatora, nema više noćnog lopovluka na srpskim rekama.

Moglo bi se postaviti pitanje zašto oni koji su krali do sada ne bi poželeli i ove simpatične uređaje u svom dvorištu ili kući. Evo nekoliko razloga koji su dovoljno destimulativni. Solarne lampe su pričvršćene sigurnosnim šrafovima koje je jako teško odstraniti.

Osim toga, ove svetiljke svetle trepteći. Ako bi ih neko stavio u svoje dvoriše, one bi prosto mamile policiju jer ne mogu da se isključe sve dok ne svane. Od tuđih pogleda ih je moguće sakriti jedino u podrumima bez prozora ili pod jastukom. A tamo su sasvim beskorisne

Ukoliko bi ih lopovi stavili u svoje vikendice ili kuće, ubrzo bi potražili pomoć psihijatra jer lampe neprestano trepte i iritiraju umesto da osvetljavaju. Možda bi mlađi svet mogao da ih poželi kao zamenu za skupi svetlosni šou koji dočarava atmosferu diskoteke, ali taj „lajt-šou” ne može da se isključi, pa se postavlja pitanje šta s njim kada se društvo raziđe, a žurka prođe.

Čak i ako bi srpska domišljatost podarila neku neočekivanu ulogu ovom uređaju, koja naučnicima koji su ga osmislili nije bila ni na kraj pameti, „Plovput” bi jednostavno mogao da zameni ukradene svetiljke novim. Jer, ceo plovni put koji odžava ovo preduzeće može se osvetliti ispod cene jednogodišnje štete od krađe akumulatora.

Decenijsko treptanje

Solarno napajanje signalnih lampi nije nova ideja. Koristi se i u drumskom saobraćaju, te obeležavanju na zemlji za potrebe vazdušnog saobraćaja. Ipak, lampe iz Kanade su jedinstvene i to u pravom smislu te reči. One su izlivene iz samo jednog dela. Toliko su kompaktne da su čak otporne i na metke manjeg kalibra.

Čine ih panelna ploča sa solarnim ćelijama, diode i baterije koje su nerazdvojive, pa zbog toga nisu vodopropusne. Lampe mogu da svetle 100.000 časova. Ako uzmemo da one u proseku svetle 12 sati tokom noći, a noć preko godine ne traje uvek tako dugo, svetiljke mogu da rade 8.333 dana ili skoro 23 godine.

Njihove karakterisike su posebna priča. Dok su se ranije lampe, koje bez akumulatora koštaju otprilike kao i solarne, videle sa udljenosti od 800 metara, nove se lako mogu uočiti i na 3,6 kilometara. Teške su samo 2,2 kilograma, mogu da da svetle onako kako propisi nalažu za različite pozicije koje se obeležavaju.

„Plovput” je od decembra postavio 100 lampi i to od Beške do ušća Timoka u Dunav, odnosno kod granicesa Rumunijom. Do sada nije zabeležena nepouzdanost u radu ni jedne lampe, a ako se to i desi u „Plovputu” su mirni jer proizvođač daje garanciju od tri godine. Ono što je za našu svakodnevicu još važnije, nije ukradena ni jedna od ovih svetiljki.

Svakako, bitan je i ekoliški deo priče. Kada se konačno uklone svi akumulatori s obala, odnosno oni koji do sada nisu ukradeni, nestaće olova i nikl-kadijuma, čija će upotreba u Evropskoj uniji od 2007. biti potpuno zabranjena. Zamenom starih svetiljki „Plovput” će dati doprinos usklađivanju sa propisima EU.

Doduše, ove pametne lampe bi mogle da naprave jedan drugi problem. S njihovom pojavom postaviće se pitanje viška zaposlenih. Međutim, kako je „Plovput” dobio ekskluzivno zastupništvo za prodaju u 10 zemalja iz okruženja, dosadašnji menjači akumulatora mogli bi postati dileri solarnih lampi.

One su našle kupce već u 110 zemlja u kojima je prodato više od 50.000 primeraka. Osim što će osvetliti naše obale i tako podigne nivo bezbednosti rečnog saobraćaja na standard EU, „Plovput” bi mogao i da lepo zaradi na prodaji ovih lampi u pomenutim državam. Možda tamo ne kradu akumulatore, ali male lampe iz Kanade su toliko efikasne i jeftine da su neodoljive.

Vodostaj preko NJAP-a
„Plovput” je pre dva meseca pokrenuo vap-prezentaciju koja omogućava da se putem mobilnog telefona preuzimaju obaveštenja o vodostaju na Dunavu, Savi i Tisi. Adresa ove prezentacije je njap.plovput.co.zu-pl. Ovo je posebno korisno za kapetane rečnih brodova, ali i za nautičare, alase, pecaroše, te za šire građanstvo u periodima kada postoji opasnost od poplava.


Dnevnik, april 2005.

You Might Also Like

0 коментара