Za 7 godina, 6 puta porastao broj IT oglasa: Puno posla, nedovoljno stručnjaka

20:46


Gotovo šest puta za poslednjih sedam godina povećao se broj oglašenih poslova u IT sektoru preko portala Poslovi.infostud.com, od čega je najveći rast bio upravo prošle i pretprošle godine.

Sa druge strane, broj iskusnijih i stručnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati ovako veliku ponudu. Na stručnom skupu "IT kadrovi - potencijal ili prepreka za razvoj", održanom polovinom prošle godine, rečeno je da našoj zemlji nedostaje 15.000 IT stručnjaka, što se postavlja kao jedan od najvećih izazova za srpsku privredu u narednom periodu.
Skoro petina ukupnog broja oglasa je iz oblasti IT-ja
Od 2009. godina prisutan je snažan rast ponude poslova iz oblasti IT-ja. Konkretno 2009. godine na sajtu Poslovi.infostud.com objavljeno je 796 oglasa iz ove oblasti, dok je 2016. godine taj broj iznosio čak 4 605, što je skoro šest puta više.
Rast ponuda poslova prati i rast učešća IT oglasa u ukupnom broju objavljenih oglasa oglasa. Pomenute 2009. taj procenat je iznosio 5,6%,pretprošle godine su IT oglasi učestvovali sa 18,7%, a 2016. sa 16,6% u ukupnoj ponudi poslova na sajtu.
IT među najdeficitarnijim pozicijama
Analiza traženih zanimanja koja se radi svake godine pokazuje da su među poslovima za koje postoji veća ponuda od tražnje upravo oni iz IT sektora. Drugim rečima, poslodavci su prethodnih godina mnogo češće tražili zaposlene na ovim pozicijama nego što su oni na njih aplicirali. Najviše su se tražili stručnjaci koji poznaju sledeće tehnologije: JAVA; PHP, .NET, iOS i Android.
Prema podacima sa sajta Prijemni.infostud.com ukupna upisna kvota za smerove koji su u vezi sa informacionim tehnologijama je oko 7700 mesta, tj.oko 15% od ukupnog broja slobodnih mesta.  
Podaci sa sajta Prijemni.infostud.com pokazuju da su fakulteti koji školuju IT stručnjake među najtraženijima na vrhu liste želja budućih brucoša već više od pet godina unazad. Primera radi, ove godine je beogradski FON u prvom upisnom roku imao tri puta više prijavljenih kandidata nego slobodnih mesta.

Povećana potreba za iskusnijim stručnjacima
Kada posmatramo nivo znanja i godine iskustva koji se u oglasima za IT stručnjake traže, nedvosmisleno je da postoje razlike u odnosu na prethodne godine.
U ukupnom broju raspisanih pozicija povećana je tražnja za stručnjacima na senior pozicijama i onima koji imaju srednji nivo znanja, u odnosu na kandidate na početnim junior pozicijama. Povećana potreba za iskusnijim stručnjacima i veći zahtevi poslodavaca uticali su i na broj prijava na IT oglase. Tokom 2016. za IT pozicije je stizalo gotovo 27 prijava u proseku, dok je 2013. taj broj iznosio preko 36.
Skoro 2/3 prijava pristiže za senior i stručnjake srednjeg nivoa znanja, dok je na junior pozicije pristiglo oko 1/3 prijava. Potreba tržišta za IT kadrom iznedrila je i druge načine za dolazak do ovih profesionalaca – servis altTab na sajtu Helloworld.rs, regionalni sajam Virtualni dani karijera i znanja koji će ove godine imati poseban deo namenjen IT industriji – IT kapsulu, i dodatno istakla važnost brendiranja poslodavca prema IT profesionalcima.

Nivo obrazovanja IT kandidata
Gotovo trećina kandidata koji se javljaju na IT oglase ima radno iskustvo do 2 godine,dok svaki četvrti ima 3-5 godina iskustva. Ipak, blizu 25% kandidata ima radni staž duži od 10 godina. Otprilike jedna desetina ima radno iskustvo od 8-10 godina, dok je najmanje onih koji sa 5-7 godina staža, ispod 10%.
Kada je reč o obrazovanju, skoro polovina kandidata za ove poslove ima završen fakultet ili master, a više od četvrtine ima diplomu visoke škole. Jedna petina kandidata ima završenu srednju školu, dok je najmanje onih koji su završili samo osnovnu školu (0,20%). kao i onih koji imaju doktorat (0,46%).

You Might Also Like

0 коментара