DAGOR - Vozilo kao iz "Mad Maksa" u serijskoj proizvodnji (VIDEO)

12:40


Kompanija Polaris Defense predstavila je svoje novo lako taktičko vozilo DAGOR koje je razvijeno prema specifikacijama američkog Zapovedništva za specijalne operacije (U.S. SOCOM), odnosno zahtevima programa Ultra Light Combat Vehicle koji je pokrenula američka kopnena vojska. Prema navodima predstavnika Polaris Defensea, vozilo DAGOR ušlo je u serijsku proizvodnju i a prvi primerci su isporučeni u novembru za potrebe U.S. SOCOM-a te za potrebe stranih naručilaca.

Koncept je zanimljiv jer licima u vozilu obezbeđuje minimalnu zaštitu, pošto nema oklop, čak ni vrata. S druge strane, ovaj vojni terenac je dobio na pokretljivosti, kao i na mogućnosti da vojnici lako uđu i izađu, te da u vožnji brzo upotrebe svoje lično naoružanje. Sve u svemu, po konstrukciji i izgledu, ovaj koncept podseća na vozila koja smo gledali u filmovima poput "Pobesnelog Maksa", čije četvrtro izdanje je posle tri decenije od prethodnog, upravo stiglo u bioskope.



DAGOR je taktičko vozilo predviđeno pre svega za upotrebu u vanredno teškim terenskim uslovima, te za brzi transport ljudi i opreme. Kao podloga je uzeto vešanje terenskih kamiona te dizel motor. Maksimalni operativni radijus iznosi 800 km.

Vozilo može prevesti do devet osoba, a prema potrebi se u stražnjem transportnom delu mogu prevoziti nosila s ozleđenim vojnicima. Na okvir krova moguće je montirati različito naoružanje, poput mitraljeza i bacača granata.


Masa praznog vozila iznosi 2.041 kg, a najveća masa može iznositi 3.515 kg. Vozilo je dugo 452 cm, široko 188 cm te visoko 184 cm. Moguće ga je transportirati u unutrašnjosti transportnih helikoptera CH-47 Chinook i CH-53 Stallion, odnosno moguće ga je podvezatii na transportni helikopter UH-60 Blackhawk.

You Might Also Like

0 коментара