Beograd na vodi: Potemkinova patka na Savi

14:43

Beograd na vodi je još jedno reinkarnirano megalomansko čedo urbanizma u gradu na ušću Save u Dunav. Ovaj vetar sada stiže odakle trenutno najjače duva: iz naprednjačkog tabora u kojem punih pluća jure za najvažnijim smaragdom u kruni svoje vladavine - za upravom nad Beogradom čemu se nadaju posle vanrednih izbora. Medijski baraž uveliko traje, novine, televizije, portali donose fantastičnu priču sa ogromnim ciframa: milijarde dolara investicija, 1,5 miliona kvadrata korisnog prostora, 200.000 zaposlenih... U par reči: Menheten na obalama Save.


Aleksandar Vučić se stavio na čelo projekta vrednog prema procenama 3,1 milijardu dolara. Vodi pregovore sa potencijalnim investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi već sledeće godine mogli da počnu sa gradnjom najvećeg tržnog centra na Balkanu, nadomak mosta Gazela. Doduše, prethodno je potrebno ukloniti koloseke iz savskog amfiteatra, ali to ne bi trebalo da bude problem, pošto je u republičkom budžetu za 2014. obezbeđeno 66 miliona evra za čišćenje svakojakog krša ispod jednog od najvažnijih gradskih mostova.

Ako se ovaj projekat ostvari, biće to najblještavija politička zadužbina Aleksandra Vučića, daleko veća i finansijski "teža" od one koju je sebi podigao politički protivnik broj jedan lidera naprednjaka. Pogađate, misli se na Dragana Đilasa, koji je nekoć bio uspešniji od Vučića u trci do gradonačelničke kancelarije u Starom dvoru. Tada je Đilas bio na vlasti pa su reflektori bili usmereni na njega i njegov Most na Adi, koji je čak dospeo i na globalnu televizijsku stanicu Diskaveri kao jedan od najvećih i najhrabrijih građevinskih poduhvata u Evropi (tako je govorio autor emisije).

Ovdašnji građani i glasači odavno su navikli na priče o kamionima i avionima (u Vučićevom slučaju bukvalno ima i kamiona - i to Mercedesovih iz Priboja i aviona, tačnije avionskih delova iz Pančeva koji bi trebalo da odlete do Erbasa i Boinga, opet parama iz Emirata). Naravno, prvi potpredsednik vlade nije ekskluzivac sa velikim storijama. Njegov prethodnik na mestu ministra vojnog, Dragan Šutanovac, recimo, svako malo je trčao do pančevačke Utve da se slika sa ganc novom "lastom", avionom čiji razvoj je inače započet dok je on bio beogradski tinejdžer, Dinkić je "doveo" proizvođače autobusa iz Holandije...

Političari daju obećanja, a poneka i ne ispune. Ništa sporno. Čak ako bi samo počelo raščišćavanje Savskog amfiteatra i njegovo privremeno pretvaranje, recimo, u veliki gradski park do boljih vremena u kojima bi stigli investitori, bio bi to nesumnjivo poduhvat vredan hvale. Međutim, ovde je reč o nečem drugom: o ad hok menjanju prioriteta u pogledu urbanog razvoja glavnog grada. Setite se, nije bilo davno (manje od godinu dana) kada je Đilas govorio o početku gradnje metroa, možda čak i krajem ove godine. Metro se sada tek uzgredno pominje - šlager sezone je "Beograd na vodi".

Reč je o starom projektu, toliko starom da ga to podjednako kao megalomanske ambicije čini - utopijskim. Još u planu Đorđa Pavlovića Kovaljevskog iz 1923. pojavljuje se ideja o kreiranju pojasa stanovanja i poslovanja uz Savu, i to onog dela koji nije korišćen za železnički saobraćaj. Posle Drugog svetskog rata u svom diplomskom radu Ranko Radović prvi upotrebljava naziv Savski amfiteatar. Godine 1976. Urbanistički zavod donosi studiju "Beogradski regionalni centar", koja je usvojena u Skupštini grada ali, naravno, nikada nije realizovana.

Dinamizam u ovu ideju stiže otprilike u "godinama raspleta" i dolaskom Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji. Najpre u sklopu velikog međunarodnog konkursa za Novi Beograd iz 1986. autori šalju mnogo radova koji su se odnosili baš na Savski amfiteatar. Nekoliko godina kasnije Srpska akademija nauka i umetnosti raspisala je interni konkurs, a tim stručnjaka je vodio Milan Lojanica. Ne miruju ni u Zavodu za urbanizam: tamo nastaje projekat "Varoš na vodi" autora Dragoljuba Manojlovića, Tomislava Đorđevića, Antonija Antića, koji povezuju dve obale mrežom kanala i velikim veštačkim ostrvom.

Međutim, u epicentar pažnje ovaj prostor dolazi 1995. kada je lansiran "Evropolis", koji je urađen u CIP-u, tada pod rukovodstvom Milutina Mrkonjića. Iako su stručnjaci tvrdili da je to nevešta kompilacija do tada iznedrenih ideja, ipak nije bilo mnogo polemike u javnosti. Uostalom, baš kao i sada, kada ideju nose političari, dok je struka po strani pošto urbaniste niti ko šta pita, niti je spreman da čuje ono što bi oni mogli da kažu. Inače, baš ta "prva mladost" velikog projekta u širem kontekstu odlična je za poređenje prilika u tadašnjoj, "postdejtonskoj" i sadašnjoj "postkosovskoj" Srbiji.

Režimski mediji su tada "sejali" brojne priče za koje će se ispostaviti da su bile predizborne patke spremne za izbore 1996, na kojima će, inače, režim Slobodana Miloševića doživeti prvi veliki poraz gubitkom vlasti u 17 velikih gradova i opština (nepriznavanje rezultata izbora bio je razlog što su izbili veliki građanski i studentski protesti koji su dodatno oslabili Miloševića). Uz "Evropolis", tu je i podzemna stanica "Vukov spomenik" o kojoj su mediji pisali kao o jednoj od najdubljih na svetu. Ona je nekako završena, ali do danas je ostala spomenik velikim utopijama jer sve što je trebalo da ide uz nju ostalo je na papiru.

Podsetimo se dalje: najavljena je modernizacija pruga, naročito one prema Budimpešti, samo se trebalo opredeliti za tip voza: francuski TŽV ili nemački "Intersiti". Tanjug donosi informaciju krajem 1995. da se put Soluna sprema velika delegacija Privredne komore Srbije u kojoj će biti predstavnici pedesetak najjačih firmi iz naše zemlje. Sa domaćinima će, između ostalog, razgovarati o izgradnji plovnog kanala Morava-Vardar-Solun. Tadašnji generalni direktor JAT-a Žika Petrović najavljuje obnavljanje dugolinijskog saobraćaja i povratak na tržišta SAD, Kanade, Kine i Australije, pa i Južne Afrike.

Šta je od toga realizovano? Ama baš ništa! A prošlo je 17 godina. Na stranu što se u međuvremenu desilo sve ono što objektivno nije ni dozvoljavalo realizaciju tako kapitalinih projekata (bombardovanje 1999, smena vlasti 2000, ubistvo premijera 2003, raspad državne zajednice 2006, proglašenje nezavisnosti Kosova 2008, pa još i globalna ekonomska kriza, traljava privatizacija...), ipak, ostaje sumnja da je ikada i postojala ozbiljna namera kod promotera tih ideja. Bile su to, zapravo, zgodne predizborne šarene laže koje su služile da javnost lakše proguta one gorke pilule koje je donosio stvarni život.

Još jedni izbori u Beogradu, a možda i oni opšti, sve su bliže. Vučićeva želja da se ovaj projekat realizuje je, ne sumnjamo, iskrena, ali koliko je realna? Želje same po sebi nisu skupe, a kada ste na vlasti, ni njihova promocija u kontrolisanim medijima ne košta. Problem je u tome što je sada sidro beogradske lađe usmereno prema "Gradu na vodi", umesto prema metrou, završetku unutrašnjeg magistralnog prstena ili, recimo, Oblaka na Savi koji je trebalo da se realizuje nešto nizvodnije i da poveže Kalemegdan sa Pristaništem. A to su bili projekti pod patronatom demokrata.

A baš vladavina demokrata pokazuje koliko je pogubano menjanje prioriteta: ubrzo pošto su došli na vlast posle promena 2000. odlučeno je da se zakopa kanal za toplovod koji je trebalo da dovodi toplu vodu iz obrenovačkih elektrana do Novog Beograda. Demokrate su u jednom trenutku čak ocenile i da je gradnja železničke stanice na Prokopu apsolutni promašaj. Srećom, ono što je tamo urađeno nisu jednostavno mogli da zatrpaju. Ko zna, možda će Nebojša Čović, koji je sada u taboru naprednjaka, a bio je arhitekta obrenovačkog toplovoda, narediti otkopavanje kanala. Pa još ako naprednjaci angažuju Milutna Mrkonjića, koji je odnedavno u političkoj penziji, još će nam se nasmešiti i Prokop.


Šalu na stranu: baš prostor od osamdesetak hektara na kome su uglavnom zarđali železnički koloseci, razna stovarišta, ali čak i fudbalski tereni i ko zna šta sve još, govori koliko je ovo društvo nekonzistentno i nesolidno. Ideja o ukidanju železničke pruge pored Save i oko Kalemegdana doneta je još u prvim godinama 20. veka, tada iz strateških razloga jer je na suprotnoj obali bila moćna Austrougarska. A vozovi tuda još prolaze i to sa opasnim, što će reći visokozapaljivim i otrovnim teretima. I onda, šta mislite: da li će umesto lokomotiva i vagona, Savskim amfiteatrom ploviti lađe, i to kroz veštačke kanale?

Danas, januar 2014.

You Might Also Like

0 коментара